DXPE NXVINKY

7. 09. 2023

Jsou nikotinové sáčky Dope levnější než kouření?

Nikotinové sáčky Dope jsou skvělou alternativou nejen ke žvýkacímu tabáku, ale i k tabákovým výrobkům obecně – tedy k cigaretám i zahřívanému tabáku. Ve finále jde přece o nikotin, ne? Porovnávat výhody a nevýhody jednotlivých produktů nechceme, to jsme udělali již dříve. Teď nás zajímá cena. Vyplatí se užívat nikotinové sáčky Dope nebo vyjde lépe kouření?

Vývoj cen cigaret

Doby, kdy krabička startek vyšla na 20 Kč jsou nenávratně pryč. A bude hůř. Celkově ceny rostou nejen kvůli inflaci, ale cigarety zdražují kvůli vyšší tabákové dani. Do roku 2023 může průměrná cena krabičky cigaret být ještě o 12 Kč vyšší. Proč to? Protože ti zeshora nechtějí, aby se kouřilo. A to je dobře. Dává to tak prostor méně škodlivým alternativám, jako je vapování nebo nikotinové sáčky, které zažívají velký boom. 

Ceny cigaret versus ceny nikotinových sáčků Dope

Průměrná cena krabičky cigaret činí 103 Kč, ceny se totiž pohybují od cca 95 Kč až po 140 Kč. Nikotinové sáčky Dope vycházejí na 104 Kč za puk. V krabičce cigaret najdete 20 ks, oproti tomu v pucích Dope najdete 22 nikotinových sáčků. Co se tedy více vyplatí?

Rozhoduje spotřeba

Průměrný kuřák vykouří zhruba 20 cigaret denně. To se rovná počtu jedné krabičky. Může to být více i méně, ale pro srovnání nám to bude parádně stačit. Oproti tomu nikotinové sáčky se užívají trochu jinak – pomaleji, nikotin se také uvolňuje pomaleji. Udělali jsme si průzkum mezi uživateli nikotinových sáčků a zjistili, že to vychází cca na 10 sáčků denně, tedy zhruba na polovinu balení, tedy puku. 

Tak jak nám to vychází

Abyste to měli černé na bílém, sestavili jsme tabulku, kde najdete přehled denních, měsíčních a ročních cen cigaret, zahřívaného tabáku a nikotinových sáčků Dope. Jak to dopadlo?

Co Denně Měsíčně Ročně
Cigarety 103 Kč 3 090 Kč 37 595 Kč
Zahřívaný tabák 115 Kč 3 450 Kč 41 975 Kč
Nikotinové sáčky Dope 52 Kč 1 560 Kč 18 980 Kč

 

Jak vidíte v tabulce, užívání nikotinových sáčků Dope vychází cca o polovinu levněji než cigarety a o více než polovinu levněji než zahřívaný tabák. Už víte, co uděláte s ušetřenými penězi?

Malá rada na závěr. Pokud je vaše spotřeba nikotinových sáčků Dope vyšší než polovina puku denně, zkuste sáhnout po silnějších sáčcích. Stejná cena, více nikotinu.