DXPE NXVINKY

11. 09. 2023

Nikotinový kick a jeho účinky

Nikotinový kick neboli buzz je pocit, který vám navodí užívání nikotinových sáčků. Jak a proč k němu dochází a proč si ho neplést s hitem při vapování? A jaké jsou vedlejší účinky nikotinu? Pojďme si na to trochu posvítit.

Nikotinový kick neboli buzz je pocit, který vám navodí užívání nikotinových sáčků. Jak a proč k němu dochází a proč si ho neplést s hitem při vapování? A jaké jsou vedlejší účinky nikotinu? Pojďme si na to trochu posvítit. 

Co je to nikotinový kick

Nikotinový kick je stav, ke kterému dochází bezprostředně po užití nikotinových sáčků. Tento stav bychom mohli popsat jako nabuzení, šum nebo vzrušení, protože dochází k uvolnění napětí ve vašem těle. Zároveň můžete mít pocit spokojenosti a zrychlí se vám doba reakce vašich smyslů. K těmto pocitům dochází ve chvíli, kdy se nikotin dostane do krevního oběhu. 

Délku tohoto stavu ovlivňuje vaše tolerance vůči nikotinu. Ve většině případů ale hovoříme o zhruba půlhodinovém trvání. Chuť navodit tento pocit zpět můžete mít v rozmezí jedné až čtyř hodin po vyprchání stavu. Lidé se silnější závislostí na nikotinu mohou tento pocit chtít navodit bezprostředně po jeho vyprchání. I po vyprchání stavu se nikotin ve vašem těle zdrží zhruba den až tři. 

Nikotinový kick není totéž co hit, který zažijete při kouření či vapování. Hit je tlak do plic, který ucítíte při šluknutí. Ano, souvisí s nikotinem, ale jedná se o reakci plic na kouř/dým, který obsahuje nikotin. 

Jak k tomu dojde

Ve chvíli, kdy se vám nikotin uvolní do krevního oběhu, začne působit na nadledvinky, díky čemuž se vám do těla uvolní adrenalin. Souběžně s tím se do těla uvolní glukóza, dopamin a zrychlí se vám krevní tlak. Všechny tyto reakce vám způsobí pocit spokojenosti či euforie, zlepší se vám paměť, koncentrace a budete mít pocit nabuzení. Je totiž vědecky dokázáno, že nikotin působí pozitivně na paměť, koncentraci a zrychluje dobu reakci smyslů. 

Negativní účinky nikotinu

Abychom tu nepěli jen ódy na nikotin, musíme zmínit i možné nežádoucí účinky užívání nikotinu. Vzhledem k vlivu na krevní tlak se nedoporučuje nikotin užívat u lidí, kteří řeší komplikace právě s krevním tlakem nebo se srdcem. Dále se vzhledem k omezené tvorbě inzulínu po užívání nikotinu nedoporučuje ani diabetikům. Nikotin může mít negativní vliv také na spánek nebo klouby. 

A když do těla vstřebáte více nikotinu, než jste schopni běžně zpracovat, tak dojde k předávkování. Tento stav zahrnuje především bolesti hlavy, návaly, nevolnost, pocení i zvracení. Pro odvrácení tohoto stavu doporučujeme hodně pít a jíst. Dodáte tak vodu po částečné dehydrataci a nastartujete metabolismus pro rychlejší odbourání účinků nikotinu. 

Jak zmírnit nikotinový kick

Pokud již nechcete pociťovat účinky nikotinového kicku nebo je na vás prostě moc silný, opět pijte mnoho vody a zkuste něco sníst. Případně jsou-li pro vás nikotinové sáčky silné natolik, že vám způsobují nepříjemný kick, sáhněte raději po slabších sáčcích.