DXPE NXVINKY

1. 09. 2023

Srovnání nikotinových sáčků a cigaret

Je to jako nebe a dudy a přesto mají jednu věc společnou. Nikotin, kvůli kterému se užívají. Nikotinové sáčky vznikly jako alternativa tabákových, zdraví škodlivých výrobků. Dají se tyto dva produkty vůbec srovnat? Zkusili jsme to.

Je to jako nebe a dudy a přesto mají jednu věc společnou. Nikotin, kvůli kterému se užívají. Nikotinové sáčky vznikly jako alternativa tabákových, zdraví škodlivých výrobků. Dají se tyto dva produkty vůbec srovnat? Zkusili jsme to.

Cigarety a game over?

Někdo říká, že ano, jiný zas ne. Jisté je, že současná doba si žádá omezit kouření cigaret na minimum. Můžeme to vidět na cenách, kdy se zvyšují daně na cigarety, na krabičkách cigaret ve formě textu i obrázků, kde vás varují, co kouření způsobuje, nebo jednoduše v podobě zákazů kouření na veřejně dostupných místech. To už něco znamená.

Kouření škodí zdraví. To je bez debat

Je vědecky prokázáno, prozkoumáno a celkem dobře otestováno, že osoby, které kouří cigarety, ničí zdraví sobě i svému bezprostřednímu okolí, a to hned několika způsoby. Pravidelný kuřák si zadělává na rakovinu, onemocnění srdce, cév a spoustu dalších nepříjemností, kterým by se za normálních okolností vyhl obloukem.

Jenže nikotin. To je ve většině případů to, proč se to celé dělá. Když tedy pomineme nějaký třeba ranní rituál u kávy či posezení s přáteli. Když se mrkneme jen na ten nikotin, tak z jedné cigarety do sebe dostanete cca 1 mg. Může to být více i méně. Záleží. Co už ale neovlivníte, je rychlost vstřebávání nikotinu. Čím déle kouříte, tím větší toleranci máte vůči nikotinu, nutí vás to navyšovat počet denně vykouřených cigaret. A to je fuj fuj. 

Nikotinové sáčky jako smeč na cigarety?

Jasně, nejblíž k cigaretám mají e-cigarety. Nikotinové sáčky jsou malinko jinde. Ale pokud jde o nikotin, může to být skvělá alternativa. Nesmrdí to, netrápíte okolí žádným dýmem, pachem, ohněm ani čímkoliv jiným. Naopak máte svěží dech dle příchutě sáčků, nikdo ani nepozná, že zrovna žvýkáte, a navíc nebudete mít žluté zuby.

Pokud si vezmeme do parády nikotin, máte několik možností co do síly nikotinových sáčků. O příchutích nemluvě. Se sáčky moderate strong dostanete do těla zhruba stejně nikotinu jako z jedné cigarety. Dle síly si můžete přidat, ubrat, nechat to být. To je fajn změna oproti cigaretám.

Abychom to tu jen nevychvalovali do nebes, leckdo může namítnout, že nikotinové sáčky nejsou přírodním produktem. Nejsou. Jedná se o laboratorní produkt, který je však vyvíjen za nejpřísnějších podmínek. Další argument proti může být ten, že jde o relativně mladou věc, tudíž málo probádanou. To možná taky sedí. Nezbývá než počkat na pár dalších studií, které potvrdí či vyvrátí některé domněnky. 

Sečteno podtrženo

Nikotinové sáčky jsou fajn alternativou, která vám může pomoct zbavit se závislosti na kouření i na nikotinu. Můžete snadno regulovat příjem nikotinu a navíc neotravujete ani sebe ani své okolí smradem, ohněm, kouřem a celkově tímto zlozvykem.