DXPE NXVINKY

16. 10. 2023

Nikotinové sáčky vs žvýkací tabák neboli snus

Vypadají téměř na chlup stejně a jejich účel je taky totožný. Ale o totéž samozřejmě nejde. Jaké jsou rozdíly mezi nikotinovými sáčky a žvýkacím tabákem kromě toho, že jeden obsahuje tabák a druhý ne?

Vypadají téměř na chlup stejně a jejich účel je taky totožný. Ale o totéž samozřejmě nejde. Jaké jsou rozdíly mezi nikotinovými sáčky a žvýkacím tabákem kromě toho, že jeden obsahuje tabák a druhý ne?

Nikotinové sáčky jako mladší brácha snusu

Nikotinové sáčky se ve světě těší obrovské oblibě. V posledních letech zaznamenaly obrovský rozmach. Za jejich původem byste měli vyrazit do Švédska. Vůbec první nikotinové sáčky jsou švédské sáčky Zyn. Nikotinové sáčky se začaly vyrábět jako alternativa tabákových výrobků, především tedy žvýkacího tabáku a snusu. Cílem bylo vytvořit výrobek, který užíváním připomíná snus, ale neobsahuje tabák a zároveň obsahuje nikotin. To vše bylo navíc vyšperkováno nejrůznějšími příchutěmi. Na rozdíl od žvýkacího tabáku, který chutná slaně či mentolově, si můžete u nikotinových sáčků užít nejrůznější příchutě, které jednak napodobují snus a jednak obsahují i další chutě od ovocných až po pálivé. 

Nikotinové sáčky tak neobsahují tabák, ale skládají se z vody, celulózy, xylitolu, nikotinu zahušťovadel a dalších látek. Jejich smícháním tak vzniká speciální směs, která se plní do papíru a následně se nařezává na přesně stejně velké kousky. Ty se pak automaticky plní v předem stanoveném počtu do puků.

Užívání nikotinových sáčků je na rozdíl od tabákových výrobků naprosto diskrétní. Neprodukují žádný kouř, zápach a na rozdíl od tabáku nežlutí zuby a neuvolňují do těla škodlivé látky. Při žvýkání nikotinových sáčků není třeba plivat jako v případě snusu a ani nemusíte sáčky pravidelně žvýkat pro uvolnění chuti. 

A co žvýkací tabák?

Žvýkací tabák je o něco tradičnější záležitostí jelikož má poměrně bohatší historii. Prapůvod žvýkacího tabáku nespočíval v sáčcích jako dnes, ale šlo o nasolené smotané listy tabáku, které se vkládaly do ústní dutiny. 

Žvýkací tabák je nejpopulárnější bezpochyby ve Skandinávii. Jen ve Švédsku užívá žvýkací tabák až 12 % obyvatel, což je zhruba 1,1 milionu lidí. Některé druhy žvýkacího tabáku jsou na území Evropské unie zakázány, i když země jako například Švédsko, mají jisté výjimky. Mezi zakázané druhy patří například takzvaný orální tabák, který se kompletně rozpouští v ústech. Ani v jeho případě tak není třeba plivat jako u jiných druhů žvýkacího tabáku. V rámci Evropské unie se smí užívat žvýkací tabák pouze v podobě sáčků. 

Za výrobní mocnosti žvýkacího tabáku považujeme Švédsko a USA. Výroba žvýkacího tabáku se dá zjednodušeně popsat následovně: usušené listy tabáku se nasolí a nařežou na potřebné kusy, poté se takto zpracovaný tabák fermentuje a nakonec i sladí. Následně se plní do sáčků podobným způsobem jako nikotinové sáčky. 

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • nikotinové sáčky vznikly jako alternativa tabákových výrobků v čele se žvýkacím tabákem
  • nikotinové sáčky tedy neobsahují žádný tabák
  • hlavními výhodami sáčků je regulované množství nikotinu, pestré příchutě a absence nutnosti plivání při užívání
  • nikotinové sáčky pocházejí ze Švédska
  • žvýkací tabák má bohatší historii a tradici, vyrábí se z nasoleného, fermentovaného tabáku převážně ve Švédsku a USA