DXPE NXVINKY

22. 09. 2023

Nikotinové sáčky versus rovnátka

Přišel k nám dotaz na užívání nikotinových sáčků v době, kdy nosíte rovnátka. Samozřejmě ty na pevno. Je odpověď jednoznačná? Není. Vydala by na celý článek. A tak ho tady máte. Jak je to s nikotinovými sáčky a rovnátky?

Přišel k nám dotaz na užívání nikotinových sáčků v době, kdy nosíte rovnátka. Samozřejmě ty na pevno. Je odpověď jednoznačná? Není. Vydala by na celý článek. A tak ho tady máte. Jak je to s nikotinovými sáčky a rovnátky?

Nikotinové sáčky a “čerstvá” rovnátka 

Nasazovací rovnátka nebudeme brát v potaz. Ne, že bychom chtěli diskriminovat nějakou skupinu, ale spíš jde o to, že nasazovací rovnátka nosí zpravidla lidé mladší 18 let. A nikotinové sáčky jsou pro starší 18 let. Proto se v tomto článku budeme zabývat užíváním nikotinových sáčků s rovnátky na pevno. Díky za pochopení.

Představte si, že jste právě přišli domu s novými rovnátky. Buď už nikotinové sáčky užíváte nebo jste se rozhodli kvůli rovnátkům skoncovat s kouřením a chcete najít nejvhodnější alternativu. Bravo, nikotinové sáčky jsou best. Hlavně ty DOPE. Tak a teď zpátky k těm rovnátkům. Čerstvě nasazená rovnátka vám mohou první dny způsobit pár nepříjemností od větší citlivosti zubů, dásní a ústní sliznice až po bolesti. Dobrou zprávou je, že to bude trvat pár dní, než si vaše ústní dutina na cizí těleso zvykne. Přilepšit si můžete medikamenty na bolest nebo speciálním voskem, který sníží tření rovnátek v ústní dutině. 

Na druhou stranu tu máme ale i jednu “špatnou” zprávu. V tuhle chvíli, kdy máte pravděpodobně podrážděnou ústní sliznici, rozhodně nedoporučujeme užívat nikotinové sáčky. Je to z poměrně jednoduchého důvodu. Nikotinové sáčky obecně při velmi častém užívání stále na jednom místě mohou způsobit podráždění ústní sliznice. Ve chvíli, kdy ji již podrážděnou máte, byste nikotinovými sáčky přilili do ohně a zbrzdili proces regenerace. Proto jednoduše počkejte pár dní, až si na rovnátka zvyknete. 

Zapomněli jsme, že existují také rovnátka na pevno na vnitřní straně zubů. Ty jsou fajn na vzhled, ale tím, že vás nijak nebudou omezovat v užívání nikotinových sáčků. 

Nikotinové sáčky versus rovnátka

Tak a teď si představte, že rovnátka už nějakou dobu nosíte a chcete začít užívat nikotinové sáčky. Směle do toho. Jediné, na co si musíte dát pozor, je, abyste si při vkládání sáčků do úst nezavadili o rovnátka a nějak nepoškodili sáček. Pokud se tak stane, poškozený sáček nežvýkejte, ale vyjměte jej. Raději si ještě vypláchněte ústa vodou, abyste nespolkli obsah sáčku. Jinak užíváním nikotinových sáčků nijak neovlivňujete funkci rovnátek. Můžete je tedy bez obav užívat dle návodu a výše obecných doporučení. 

Nezapomeňte na dentální hygienu

Nikotinové sáčky vám zaručí svěží dech, ale nenahradí ústní hygienu, na kterou je třeba zvlášť s rovnátky klást mnohem větší důraz. Myslete na své zuby a čistěte si je dle doporučení vašeho dentisty.