DXPE NXVINKY

6. 10. 2023

Nikotinové sáčky nekousejte

Další velmi zajímavé a diskutované téma v oblasti nikotinových sáčků je jejich kousání. Užívání nikotinových sáčků se také nazývá žvýkání. Podívejte se na hlavní důvody, proč byste neměli kousat nikotinové sáčky.

Další velmi zajímavé a diskutované téma v oblasti nikotinových sáčků je jejich kousání. Užívání nikotinových sáčků se také nazývá žvýkání. Podívejte se na hlavní důvody, proč byste neměli kousat nikotinové sáčky.

Jak na užívání nikotinových sáčků

Vezměme si to pěkně od začátku. Užívání nikotinových sáčků není nijak složité, přesto si zopakujme jednoduchý postup:

  • vyjměte nikotinový sáček z krabičky
  • vložte si jej do úst - nejčastěji pod horní ret nad zuby
  • nechte působit
  • zhruba po třiceti minutách sáček vyjměte a vyhoďte do koše

Nikotinové sáčky neužívejte v případě, že máte podezření na nějaké poškození od příliš vyschlých sáčků až po trhlinky či úplné roztržení. 

Žvýkat nikotinový sáček, nebo ne?

Možná jste se setkali s pojmem žvejk, což je v podstatě synonymum pro žvýkací tabák nebo chcete-li i nikotinové sáčky. Jenže jak je to s tím žvýkáním? Říká se, že pro lepší uvolnění chuti můžete občas sáček v ústní dutině zkousnout či “sežvejknout”. Pak se z něj uvolní trochu šťávy. Jenže to má svá úskalí. Nikotinové sáčky se nedají žvýkat donekonečna. A to z celkem jednoduchého důvodu. Hrozí totiž poškození či protržení sáčku, což může vést k průšvihu. Co se může stát?

Co když se vám nikotinový sáček poškodí

Při protržení nikotinového sáčku hrozí, že jeho obsah spolknete či v horším případě vdechnete. Pokud se vám to stane, vyjměte veškerý obsah z úst a ústa si pořádně propláchněte vodou, abyste nic z toho nespolkli. 

A když už se vám povede celý nebo část nikotinového sáčku spolknout, nemusíte panikařit. V podstatě stačí, když se napijete pořádného množství vody. Pokud se vám to stalo jednou, nemělo by se vám nic přihodit. Pokud sáček vdechnete, už je to horší. V tom případě urychleně vyhledejte lékařskou pomoc, aby nedošlo k újmě na vašem zdraví. 

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • nikotinové sáčky užívejte výhradně podle návodu
  • pokud budete nikotinové sáčky žvýkat či kousat, dávejte pozor, abyste ho nepoškodili
  • dbejte na to, abyste sáček nebo jeho část nespolkli
  • pokud se sáček v ústech roztrhne, vyplivněte vše a vypláchněte si ústa vodou
  • pokud sáček omylem spolknete, nepanikařte a vypijte větší množství vody
  • v případě potíží vyhledejte lékařskou pomoc