DXPE NXVINKY

5. 09. 2023

Nikotinové sáčky: Co to je a kde se vzaly

Co jsou to nikotinové sáčky a jaké jsou jejich výhody a nevýhody oproti jiným alternativám?

Nikotinové sáčky - diskrétní záležitost bez tabáku

Nikotinové sáčky patří mezi výrobky obsahující nikotin a tedy neměli by je užívat lidé mladší 18 let. Nikotinové sáčky však neobsahují žádný tabák. Proč je tedy lidé užívají? Jako alternativu kouření cigaret. 

Jedná se o malé sáčky, které vypadají takřka jako žvýkací tabák. Až na to, že žádný tabák neobsahují. Kromě nikotinu dále obsahují vodu, celulózu, xylitol, zahušťovadla, škrob, aroma a další přísady. Pokud mluvíme o aromatu, nejčastější příchutě pak jsou mentolové, mátové a také ovocné příchutě.

Standardní balení se skládá z plastové krabičky ve tvaru puku, kde najdete přibližně 20 nikotinových sáčků. Počet se může lišit dle výrobce. Kromě toho v některých krabičkách najdete také odkládací přihrádku na použité sáčky. To když nemáte kam zrovna použitý sáček vyhodit.

Kolik nikotinu obsahují nikotinové sáčky

Nikotin samozřejmě řadíme mezi návykové látky. Obsah nikotinu v jednotlivých sáčcích se liší dle výrobce a vždy ho najdete na obalu. Přibližné rozmezí obsahu nikotinu činí 4 až 14 mg na gram sáčku s tím, že sáček váží zhruba 0,5 gramu, takže cca 2 až 7 mg na sáček. Oproti tomu jedna cigareta obsahuje mezi 6 až 12 mg nikotinu, což je podstatně více. Nicméně nikotin ze sáčku se uvolňuje rovnoměrně a delší dobu, proto nemáte nutkání dát si hned další sáček jako v případě cigaret. 

Výhody nikotinových sáčků

  • Jsou kompletně diskrétní - nikdo si ani nemusí povšimnout, že si vychutnáváte nikotinový sáček. Jsou malé, vejdou se vám pod ret a můžete si je dát, kdy chcete
  • Nikoho neobtěžujete - narozdíl od jiných nikotinových výrobků neprodukují žádný dým ani pach
  • Neobsahují žádný tabák - tabák obsahuje řadu škodlivých látek, které se při pálení, žhavení či perorálnímu podání dostávají do těla
  • Nebarví zuby - vychutnat si nikotinový sáček a přitom mít krásně bílé zuby? Přesně tak to je
  • Žádný zápach z úst - po užití nikotinových sáčků bude váš dech fresh jako nikdo předtím

Kde se nikotinové sáčky vzaly?

Proč vznikly? Aby pomohly lidem přestat s kouřením cigaret. Nikotinové sáčky patří mezi nikotinové alternativy, kdy nevdechujete žádné škodlivé látky jako například při spalování tabáku. Zároveň žádný tabák neobsahují.

Nikotinové sáčky se do světa dostaly ze skandinávských zemích. Nejvíce populární jsou zejména v Dánsku a Švédsku, ale také v Rusku. Jejich obliba však postupně roste po celém světě.