DXPE NXVINKY

2. 10. 2023

Neužívejte nikotinové sáčky DOPE před spaním

Nechceme vám nabourávat vaše rituály a denní rytmy, ale spánek a nikotinové sáčky, respektive nikotin k sobě moc nepasují. Proč? Tak přesně na to se mrkneme v našem nejnovějším článku.

Nechceme vám nabourávat vaše rituály a denní rytmy, ale spánek a nikotinové sáčky, respektive nikotin k sobě moc nepasují. Proč? Tak přesně na to se mrkneme v našem nejnovějším článku.

Kvalitní spánek znamená spokojený život

Kdo podceňuje svůj spánek, podkopává své zdraví. Je dokázáno, že spánek výrazně ovlivňuje kvalitu života. Bylo by fajn, kdybyste dali 8 hodin spánku denně, ale je nám jasné, že o tom si nechává řada lidí akorát tak jen zdát. Pokud naspíte 6 hodin denně, pak je to ještě v mezích. 

Podívejte se na to, co vám zajistí kvalitní spánek:

  • pomáhá odbourávat stres (chill out)
  • dodává lidskému organismu energii na další den (i bez 20 kafí denně)
  • pomáhá regenerovat celé tělo (můžete jet bomby)
  • podporuje správnou činnost mozku (budete mít pod čepicí)
  • podporuje metabolismus (můžete toho víc sežrat)
  • zvyšuje kvalitu a prodlužuje délku života (život pak nebude pes)

Kromě toho myslete ideálně i na další faktory, jako je chození spát ve stejný čas a na stejné místo, vy světoběžníci. :-)

Nikotin je stimulant, proto byste ho neměli brát před spaním

Při užívání nikotinových sáčků, dostanete nikotinový kick. Zrychlí se vám tep, zvýší koncentrace, zlepší přesnost a také krátkodobá paměť. To zní jako skvělá látka. Nutno ale podotknout, že nikotin je také velmi návykový a může tedy na něm vzniknout závislost. V souvislosti s tím také tolerance, což vás pak nutí dávku zvyšovat. 

Zmíněné účinky nikotinu, jak jste nejspíš poznali, vám kvalitní spánek pravděpodobně nezajistí. Nebude se vám usínat zrovna dobře, což znamená, že se doba vašeho spánku může zkrátit i o desítky minut. A to v dlouhodobém měřítku není dvakrát fajn. Dlouhodobé narušování spánkového rytmu může vést i k nespavosti a tedy k celkovému zhoršení kvality života v důsledku stresu a nedostatečné regenerace těla. 

Kdy tam poslat poslední DOPE před spaním

Pokud se nebavíme o all-night-long akci, kterou dospíte pozítří, je dobré mít na paměti, že byste si měli poslední nikotinový sáček dát maximálně 2 hodiny před spaním. Později už riskujete, že si podkopete kvalitu spánku. Samozřejmě každý člověk je individuální a na každého to působí jinak. Někdo si klidně před spaním dá kafe a usne na pohodu, ale nač to pokoušet. Jistota je jistota.