DXPE NXVINKY

4. 10. 2023

Je vhodné užívat nikotinové sáčky při sportu?

Do sportu proniká užívání nikotinových sáčků. Jak do toho rekreačního, tak do sportu profesionálního. Můžete si toho všimnout mezi hokejisty, fotbalisty, florbalisty, házenkáři či atlety. Co si o tom myslíme my?

Do sportu proniká užívání nikotinových sáčků. Jak do toho rekreačního, tak do sportu profesionálního. Můžete si toho všimnout mezi hokejisty, fotbalisty, florbalisty, házenkáři či atlety. Co si o tom myslíme my?

Nikotinové sáčky jsou už i v profi sportu

Sportovci mají mezi sebou hodně nešvarů. Někteří žvýkají během výkonu žvýkačky, jiní zase žvýkací tabák, čichají čpavek a všechno možné. Užívání nikotinových sáčků nevyjímaje. Smí se to? Profesionální sportovci samozřejmě prochází pravidelně dopingovými kontrolami. Žádné z výše uvedených látek nejsou na seznamu zakázaných látek. Ale je to vhodné?

Stimulační účinky

Proč to vlastně dělají? Jednak to může být součástí nějakého rituálu, aby potlačili nervozitu a stres z daného sportovního utkání či výkonu, a jednak může být důvodem stimulace. Nikotinové sáčky jsou považovány za alternativu tabákových výrobků. Obsahují nikotin, který je stimulantem. Nikotin vám zrychlí tep, zkrátí reakční dobu, stimuluje krátkodobou paměť a snižuje chybovost. Sportovci se tak snaží nabudit k maximálnímu výkonu. 

Je vhodné žvýkat nikotinové sáčky při sportu?

Otázkou tedy je, zda je žvýkání nikotinových sáčků při sportu vůbec vhodné. Pokud bychom to měli brát čistě obecně, doporučujeme užívat nikotinové sáčky spíš v klidu, kde nehrozí, že byste je omylem spolkli nebo by vám někde vypadly z úst. 

Pak také záleží na konkrétním sportu. Profesionální hráči šipek nebo bowlingu asi mohou být v klidu, ale u zmíněných hokejistů a dalších sportovců, kteří sebou při výkonu různě šijí, hrozí, že sáček spolknou či v horším případě vdechnou. A to nechcete.

Co byste si měli z tohoto článku odnést

  • sportovci i ti profesionální často během výkonů užívají
    • šňupací tabák
    • žvýkačky
    • žvýkací tabák
    • čpavková sůl
    • nikotinové sáčky
  • co není považováno za doping, je povoleno
  • nikotinové sáčky mají stimulační účinky, ale nedoporučujeme je užívat při sportu
  • hrozí spolknutí sáčku či vdechnutí sáčku