DXPE NXVINKY

18. 09. 2023

Barví nikotinové sáčky zuby? Ne

Nikotinové sáčky patří mezi čím dál oblíbenější alternativy tabákových výrobků. Jednak po nich čím dál častěji sahají končící kuřáci a jednak na ně přecházejí uživatelé žvýkacího tabáku. Jenže u nich panují obavy ze žloutnutí zubů a dalších nežádoucích účinků. Jak je to tedy ve skutečnosti?

Nikotinové sáčky patří mezi čím dál oblíbenější alternativy tabákových výrobků. Jednak po nich čím dál častěji sahají končící kuřáci a jednak na ně přecházejí uživatelé žvýkacího tabáku. Jenže u nich panují obavy ze žloutnutí zubů a dalších nežádoucích účinků. Jak je to tedy ve skutečnosti?

Nikotinové sáčky nebarví zuby

Je všeobecně známo že kouření cigaret a užívání dalších tabákových výrobků, jako je například žvýkací tabák, způsobuje mimo jiné žloutnutí zubů. K tomu tak záněty dásní, paradentózu, vznik zubního plaku nebo také větší kazivost zubů. Při přechodu na zdravější alternativu panují u uživatelů obavy, zda si nepomohou jen „z bláta do louže”, případně jen finančně. 

Tímto bychom vás chtěli uklidnit, nikotinové sáčky nebarví zuby. A nikotinové sáčky DOPE dvakrát ne. Vyrábíme je totiž přímo v ČR pod tím nejpřísnějším dohledem. Nedostane se do nich nic jiného, než určijí ty nejpřísnější normy. 

Zuby ok, ale co dásně?

Zůstaňme v ústní dutině. Pokud užíváte nikotinové sáčky podle návodu, netrpíte alergií či nemáte příliš citlivé sliznice, nehrozí vám žádné ohrožení vašich dásní. Naproti tomu je ale nutno přiznat, že se objevují případy podráždění dásní po užívání nikotinových sáčků. Zpravidla ale jde jednak o citlivé osoby a jednak o případy, kdy si lidé vkládají nikotinové sáčky pořád na stejné místo a užívají sáčky častěji, než je doporučeno. Takové nepsané pravidlo totiž zní, že byste mezi žvýkáním sáčků měli mít pauzu alespoň jednu hodinu. 

Pokud u vás k podráždění dásní skutečně dojde, nebojte, bude to trvat pouze pár hodin a dásně se vám zregenerují. Mezitím doporučujeme nikotinové sáčky buď neužívat nebo je umisťovat na jiné místo v ústní dutině. 

Další nežádoucí účinky

Mohou se u vás objevit i další nežádoucí účinky při užívání nikotinových sáčků. Ty se ale v drtivé většině případů týkají předávkování nikotinem. Nesouvisí tedy s nikotinovými sáčky jako takovými, ale i s jakýmikoliv jinými výrobky obsahující nikotin.

Předávkování nikotinem se projevuje návaly, pocením, nevolností či zvracením nebo i silnou bolestí hlavy. Pokud tedy máte nutkání si sáček vzít dříve než za hodinu od toho posledního, zkuste silnější sáčky. V každém případě je dobré mít zmapovanou svou toleranci vůči nikotinu, aby vám nebylo zbytečně zle. 

Mezi další nežádoucí účinky nikotinových sáčků můžeme zařadit vysušení sliznice v ústní dutině. Pokud jste přešli ze žvýkacího tabáku a máte i nadále tendenci si odplivávat, je to riziko u vás poněkud vyšší. Proto je vhodné i během užívání nikotinových sáčků dodržovat pitný režim. V opačném případě by mohlo dojít třeba ke škrábání v krku. 

Užívejte sáčky dle návodu

Užívejte nikotinové sáčky přesně dle návodu. Neexperimentujte prosím. Zbytečně si můžete udělat zle. V případě, že budete užívat nikotinové sáčky, jak by se mělo, jedná se o jednu z nejspolehlivějších alternativ tabákových výrobků vůbec.